Praktische informatie

Het congres vindt plaats op:

Donderdag 28 november 2024

Tijd: 9.45 - 17.00 uur

Inloop vanaf 9.00 uur
Borrel na afloop

Locatie

Het congres wordt gehouden in het centrum van Den Haag:

Koninginnegracht 60
2514 AE Den Haag

Deelname

Fysiek
Op onze congreslocatie in Den Haag.

Digitaal & live
Klik hier voor meer informatie.

Achteraf terugkijken
Klik hier voor meer informatie.

Kosten

Overheidstarief:
EUR 325,- excl. 21% BTW

Regulier tarief:
EUR 450,- excl. 21% BTW

_____________________

Deze bedragen zijn inclusief:

• Uitgebreide (digitale) syllabus met materiaal over alle te behandelen onderwerpen

• Presentaties als naslagwerk

• Netwerklunch & -borrel

• Achteraf toegang tot de opnames van alle bijdragen

Taal

Het congres wordt in het Nederlands gehouden.

PO / PE-punten: 6

Met deelname aan dit congres zijn 6 PO/PE-punten te behalen.

Het bewijs van deelname is uiterlijk na 2 weken te downloaden in onze online omgeving.

 
 
 

De ontwikkelingen rondom corruptie volgen elkaar in ramp tempo op. Denk aan de rechterlijke toets van schikkingen die eraan komt en de toetsingscommissie die zich tot dan buigt over voorgenomen hoge transacties, de diverse uitspraken waarin het belang van het verschoningsrecht weer prominent voor het voetlicht is gekomen, de versterking van de positie van de klokkenluider, procesafspraken en de beloning voor zelfmelden en medewerking door bedrijven.

Maar niet alleen in Nederland staat corruptie en de bestrijding ervan in de belangstelling. Internationaal houden NGO’s het onderwerp op de agenda en lijkt de VS langzaam ingehaald te worden door Frankrijk als het gaat om de de strijd tegen corruptie.

Tijdens het Anti-Corruptie Congres worden deze ontwikkelingen en de meest actuele thema's op het gebied van (de bestrijding van) corruptie besproken. Het congres is een must voor iedereen die zich in de praktijk bezighoudt met dit onderwerp.

Programma

Kansen & uitdagingen bij onderzoek door advocaten naar mogelijke onregelmatigheden binnen bedrijven
Marleen Velthuis | Loyens & Loeff
Marleen Velthuis zal spreken over de kansen en uitdagingen bij onderzoek uitgevoerd door advocaten naar mogelijke onregelmatigheden binnen bedrijven. Zij belicht de verschillende opties voor het uitvoeren van onderzoek door een advocaat en bijbehorende waarborgen zoals die voortvloeien uit de tuchtrechtspraak. Hierbij zal ook worden ingezoomd op de vraag wanneer het onderzoek onder het verschoningsrecht van de advocaat valt, alsook de vormgeving van mogelijke samenwerking met bijvoorbeeld accountants en andere advocaten(kantoren). Daarnaast bespreekt zij hoe in andere landen met dit type onderzoek wordt omgegaan en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken. Ten slotte komt de aangekondigde Aanwijzing van het Openbaar Ministerie aan bod, die naar verwachting een belangrijk kader zal bieden voor incentives voor bedrijven indien zij besluiten tot zelfmelding en vergaande medewerking verlenen aan het strafrechtelijk onderzoek.

Lage bewijsdrempels vergen sterk bewijs; een paradox?
Jacco Janssen | Rechtbank Rotterdam

Corruptie en arbitrage: van late to the party naar hottest thing in town. Een bespreking van YukosBariven en andere kernuitspraken over het corruptieverweer in het arbitrageproces
Wouter de Clerck | Legaltree

Why two tango out of step; verklaringen voor corruptie onderzocht
Madelijne Gorsira | Functioneel Parket Openbaar Ministerie

(Anti-)corruptie in ESG-context
Simone Honig | NautaDutilh

  • Corruptie in ESG-context (ook wel aangeduid als Green corruption) a.d.h.v. een aantal voorbeelden

  • Corruptie als aanknopingspunt voor rechtsmacht en vervolgbaarheid van Nederlandse bedrijven bij ESG-criminaliteit

  • Relevante Europese regelgeving (CSRD en CSDDD), waarbij nadruk zal liggen op doelstellingen van deze regelgeving en welke consequentie deze regelgeving kan hebben voor strafrechtelijke aansprakelijkheid van bedrijven en bestuurders/managers  

  • Preventie van anti-corruptie in ESG-context

Update Anti-corruptie ontwikkelingen uit binnen- en buitenland
Joyce Boonstra-Verhaert | De Brauw Blackstone Westbroek

Doelgroep

Dit congres is onder meer bedoeld:

  • Advocaten

  • (overheids)juristen

  • Toezichthouders

  • Handhavers

  • Openbaar Ministerie

  • Rechterlijke macht

  • Politie

  • Rijksrecherche

  • FIOD

  • Beleidsmakers

  • Compliance officers

  • Legal counsels

  • Forensisch accountants

  • Juridisch adviseurs

Over de sprekers

Jacco Janssen
Jacco is senior rechter A in de Rechtbank Rotterdam. Inmiddels heeft hij meer dan 25 jaar ervaring in die functie. Hij was onder andere voorzitter van de zittingscombinatie in eerste aanleg in de corruptiezaken Van Rey en De Mos.

Joyce Boonstra-Verhaert
Joyce is werkzaam als senior legal adviser bij De Brauw Blackstone Westbroek. Daarnaast is zij oprichter van BijzonderStrafrecht en maakt onderdeel uit van de redactie van het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving. Daarvoor verzorgt ze tweejaarlijks het onderdeel ‘corruptie’ voor de Kroniek Ondernemingsstrafrecht.

Madelijne Gorsira
Madelijne is werkzaam als onderzoeker en criminoloog bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Corruptie en niet-integer gedrag van publieke gezagsdragers en ondernemers zijn fenomenen die in toenemende mate criminologische aandacht krijgen, ook in het als corruptiearm te boek staande Nederland. Een bevestiging van die these vormt het proefschrift van Madelijne Gorsira, dat zij eerder met succes verdedigde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Marleen Velthuis
Marleen Velthuis leidt het Corporate Crime & Compliance-team van Loyens & Loeff in Amsterdam. Zij vertegenwoordigt internationaal opererende bedrijven bij vermeende grensoverschrijdende corruptie en andere complexe zaken op het gebied van het financieel-economisch strafrecht. Daarnaast verleent zij bijstand aan bedrijven en bestuurders bij bestuursrechtelijke handhavingsacties en strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende overtredingen van onder andere anti-witwaswetgeving, sanctiewetgeving, milieuwetgeving en veiligheidsvoorschriften. Marleen adviseert tevens op het gebied van compliance, met als doel het risico op overtredingen van wet- en regelgeving en ingrijpende strafrechtelijke onderzoeken zo veel mogelijk te beperken.

Simone Honig
Simone Honig is onderdeel van de afdeling Dispute Resolution en zit in het Corporate Crime team. Ze is gespecialiseerd in ondernemingsstrafrecht. Simone adviseert (inter)nationale bedrijven, financiële instellingen, accountants en overheden over compliance gerelateerde onderwerpen zoals anti-witwaswetgeving, anti-omkopingswetgeving en sanctieregelgeving. Daarnaast staat zij bedrijven en bestuurders bij die worden geconfronteerd met verdenking van strafbare feiten zoals fraude, omkoping en milieu- en economische delicten (zoals WED, Wwft, Wta). Simone is ook onderdeel van het corporate (internal) investigations team van NautaDutilh.

Wouter de Clerck 
Wouter is een specialist in complexe, grensoverschrijdende geschillen, te beslechten in civiele procedures, procedures bij de Ondernemingskamer en in arbitrage. Wouter staat cliënten ook bij in geval van fraudeverdenkingen of -beschuldigingen en daarmee verband houdende claims. Zijn cliënten zijn veelal actief in de energie, technologie- of mijnbouwsector.