Hieronder treft u, ter inspiratie, een overzicht aan van cursussen die wij reeds inhouse hebben gehouden of inhouse kunnen aanbieden.

Deze cursussen kunnen wij op uw specifieke behoeften aanpassen.

Staat uw cursus er niet bij? Informeer dan naar de mogelijkheden.

Actualiteitencursus Bestuurlijke Boete

Tijdens de Actualiteitencursus Bestuurlijke Boete wordt u in een middag bijgepraat over de actualiteiten van de bestuurlijke boete. Het gaat om trends in wetgeving en jurisprudentie van in het bijzonder de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en Europese rechtspraak. Daarbij is bijzondere aandacht voor deelnemingsvormen, lex certa, (onrechtmatig) bewijs, verwijtbaarheid, de hoogte van de boete (evenredigheidsbeginsel) en het bestuursprocesrecht, en cumulatie van sancties. De cursus is interactief bedoeld. Tijdens deze sessie worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen voor te leggen.

Bestuurlijke Boete

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken als punitieve sanctie. Boetes zijn te vinden op tal van terreinen. Denk aan het financiële toezichtrecht, het milieurecht, de arbeidsomstandighedenwetgeving, het telecommunicatierecht, het privacyrecht etc. etc. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de belangrijke thema's die bij de oplegging en beoordeling van de bestuurlijke boete een rol spelen. Deelnemers worden handvaten geboden die zij direct in de praktijk toe kunnen passen. Er worden door de docent praktijkgerichte voorbeelden gebruikt om de theorie beeldend te maken en de cursist op deze manier betrokken te houden bij de materie. Deze aanpak zorgt voor een interactieve cursus.

 

Beleggingsfraude

De focus van deze cursus is gericht op de wet- en regelgeving die specifiek van toepassing is op beleggingsfraude. Zowel de relevante bepalingen uit de Wet op het financieel toezicht als de commune strafbepalingen als oplichting, verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte worden toegelicht, toegesneden op beleggingsfraude. Aan de hand van de diverse verschijningsvormen van beleggingsfraude wordt het fenomeen geschetst en komen ook specifieke aspecten van de handhaving aan de orde. Ten slotte wordt de positie van de gedupeerde belegger zowel in het strafproces als in civielrechtelijke context behandeld. Aan de hand van bekende zaken uit de praktijk worden de diverse onderwerpen verder uitgediept en concreet gemaakt.

Btw-(carrousel)fraude

Tijdens deze cursus wordt op de verschillende aspecten ingegaan die spelen bij een btw-(carrousel)fraudezaak. Zo is het allereerst van belang om kennis te hebben van het systeem van de omzetbelasting en hoe btw-fraude gepleegd wordt. Hoe ziet de zorgplicht eruit die rust op ondernemers? Hoe loopt in zo’n zaak vervolgens het fiscale recht samen met het strafrecht? Onontbeerlijk is kennis van de rechtspraak van het Hof van Justitie aangezien deze direct van toepassing is op nationale zaken en invulling geeft aan diverse begrippen. Tot slot wordt ingegaan op de aanpak van btw-(carrousel)fraude en het verloop van een dergelijke zaak.

 

Corruptiewetgeving

Tijdens deze cursus staat corruptie centraal. Besproken worden de diverse corruptiebepalingen, die binnen- en buitenlandse ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping strafbaar stellen, corruptiebestrijding door de diverse opsporings- en handhavingsautoriteiten en relevante jurisprudentie. Hierbij komen de risico’s die ondernemingen en individuen lopen ook aan de orde.

Daarnaast passeren de belangrijkste aspecten met het oog op anti-corruptie compliance de revue.

Tot slot wordt aandacht besteed aan de nationale en internationale ontwikkelingen.

Sanctieregelgeving

Naleving van sanctieregelgeving wordt steeds relevanter. Deze regelgeving vindt zijn oorsprong meestal in het internationale recht en is relatief complex. Sanctieregelgeving volgt naar zijn aard de internationale politieke ontwikkelingen en is daardoor doorlopend in verandering. Dat maakt het voor (rechts)personen alsook voor medewerkers van de douane, leden van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie lastige materie. Tijdens deze cursus worden de hoofdlijnen van de sanctieregelgeving besproken en wordt ingegaan op de naleving ervan in de praktijk. Daarbij komt tevens aan bod welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhavingsmechanismen en punitieve sancties opgelegd kunnen worden bij overtreding van die sanctieregelgeving.

 

Cybercrime

Door de ontwikkelingen op het gebied van ICT is een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan. Het inbreken in computers (computervredebreuk) en het daarbij wijzigen van gegevens en het verstoren van de werking (fraude, sabotage, virussen), het schenden van de intellectuele eigendomsrechten, van geheimen en privacy (diefstal, heling, aftappen), het verspreiden van schadelijke informatie (uitingsdelicten, kinderpornografie e.d.) vormen hiervan belangrijke voorbeelden. Tijdens deze cursus komen alle ins and outs terzake de strafrechtelijke aanpak van cybercrime en de verdediging in cybercrimezaken aan bod.

Cybercriminaliteit & Jeugdigen

F-Gamen, mapsen, doxing en phishing. Allemaal vormen van online criminaliteit en delicten waar jeugdigen in toenemende mate mee te maken krijgen. Als slachtoffer, maar ook als dader. Met de sterke groei van de mogelijkheden en het gebruik van internet in de afgelopen decennia is ook de criminaliteit in de digitale wereld (cybercrime) aanzienlijk toegenomen. Jeugdigen zijn sterk vertegenwoordigd op het internet en uit onderzoek blijkt dat zij relatief vaak dader, maar ook slachtoffer, zijn van cybercrime. Tijdens deze cursus wordt op beide fenomenen ingegaan: jeugdigen als slachtoffer en als dader van gedigitaliseerde criminaliteit.

 

Cybercrime en Cybersecurity Awareness Training

Wekelijks verschijnen er berichten in de media over bedrijven die slechtoffer zijn geworden van cyberaanvallen met omvangrijke schade tot gevolg. De vraag is niet of u getroffen wordt, maar wanneer. Een belangrijke stap in het voorkomen van slachtofferschap door cybercrime is het bewust maken van de medewerkers hoe te handelen. Naast technische maatregelen, zoals antivirusscanners en firewalls, is de cyberveiligheid bij veel organisaties vooral afhankelijk van de medewerkers zelf. Onze Cybercrime en Cybersecurity Awareness Training helpt deze zogenaamde ‘human firewall’ te versterken.

Deze training is een must voor alle medewerkers. Of je nu te maken hebt met vertrouwelijke informatie of niet, de kans dat een medewerker in aanraking komt met phishing mails of WhatsApp fraude is er bij iedereen. Maak ook uw medewerkers weerbaar tegen digitale dreigingen met onze training.

Cybersecurity & Compliance

Informatie- en communicatietechnologie speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Zij biedt economische mogelijkheden, maar creëert ook nieuwe risico’s. Een gebrekkige digitale veiligheid heeft grote gevolgen. Een gebrek in cybersecurity – digitale veiligheid – kan ertoe leiden dat bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens door een hack of menselijke fout op straat komen te liggen. Grote storingen kunnen zelfs tot gevolg hebben dat de business continuity van een bedrijf in gevaar komt.

Tijdens deze cursus wordt een inkijk in cybersecurity gegeven, in de belangrijkste juridische zorgplichten voor bedrijven op het gebied van cybersecurity en handvatten om deze plichten in te vullen.

 

Eerste Hulp bij FIOD-onderzoeken

Een inval van de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingdienst) komt regelmatig voor. Het is vrijwel altijd onverwacht dat de inval plaatsvindt. De reden van het ongewenste bezoek is altijd het gevolg van een strafrechtelijk onderzoek. Er is dan een vermoeden van een strafbaar feit, wat meestal gaat om fraude. Denk aan het onjuist doen van belastingaangiften, faillissementsfraude, beleggingsfraude, maar ook omkoping, overtreding van sanctie- of milieuregelgeving.

Tijdens deze praktische cursus wordt besproken met welke strafrechtelijke aspecten je rekening dient te houden en komt aan bod wat rechten en plichten zijn in het geval de opsporingsdiensten op de stoep staan. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en recente jurisprudentie zullen praktische handvatten worden gegeven.

Fiscaal Strafrecht

Tijdens deze cursus maakt u kennis met het fiscale strafrecht. De strafrechtelijke bepalingen uit de Algemene Wet Rijksbelastingen zullen worden besproken alsmede de algemene straf- en fiscaalrechtelijke leerstukken die daarmee verband houden. Naast de materiële en formele regels van het fiscale strafrecht wordt stilgestaan bij de verschillen en overeenkomsten tussen het fiscaal strafprocesrecht en (commune) strafprocesrecht.

Concreet zullen leerstukken als het uni via-beginsel, samenloop, daderschap en deelneming en ook opzet en schuld de revue passeren en onderwerpen als het strekkingsvereiste, pleitbaar standpunt en sfeerovergang, toegesneden op specifieke fiscale situaties. Voorts wordt aandacht geschonken aan de verschillende aspecten van de opsporing en handhaving van fiscale delicten.

 

Handhaving van de Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. De nieuwe Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Voor de uitvoering in de praktijk zijn verschillende instrumenten in de wet opgenomen. Tijdens deze cursus staat de handhaving van de nieuwe Omgevingswet centraal. Deze tweedaagse cursus bestaat uit twee delen: de bestuursrechtelijke en de strafrechtelijke handhaving van de wet.

Ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel

Tijdens deze cursus wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van de ontnemingsmaatregel, actualiteiten en handvatten voor de praktijk. Enerzijds komen de mogelijkheden tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel aan bod, terwijl anderzijds verweren en strategieën de revue passeren. Onderwerpen worden behandeld aan de hand van recente jurisprudentie en praktijkvoorbeelden. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het delen van eigen ervaringen van de deelnemers en het stellen van vragen dan wel voorleggen van casussen.

 

Wet politiegegevens (Wpg)

Met de toenemende digitalisering en noodzaak voor data privacy, is de Wet politiegegevens relevant voor verschillende toezichthouders en opsporingsambtenaren. Tijdens deze cursus staat centraal hoe BOA’s hun hun taken zo goed mogelijk kunnen vervullen met inachtneming van privacyregelgeving en waarborging van de privacy van subjecten.

Financieel-economisch strafrecht voor niet-juristen

Deze cursus geeft een introductie in het financieel-economisch (bijzondere) strafrecht. Ingegaan wordt op de in de praktijk meest voorkomende delicten, deelnemingsvormen, aansprakelijkheid van ondernemingen en hun leiding. Belangrijke leerstukken, begrippen en beginselen komen aan bod. Besproken worden processuele aspecten, de grens tussen toezicht en opsporing en de bij de handhavingsketen en strafrechtspleging betrokken personen en instanties en hun rollen.

Wet bescherming klokkenluiders

Tijdens deze cursus wordt de inhoud van de Wet bescherming klokkenluiders besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij alle nieuwe verplichtingen voor organisaties, zowel in de private als publieke sector. Hierbij worden ook de uitdagingen die daarbij komen kijken aangestipt. Ook komen de verplichtingen voor de zogenaamde bevoegde autoriteiten aan bod. Als laatste wordt ingegaan op het Huis voor Klokkenluiders en wat er aan die zijde wijzigt met de komst van de nieuwe wet.

Wwft

Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de toepasselijkheid van de Wwft , de verplichtingen die de wet aan instellingen oplegt, de meldingsplicht in verhouding tot de geheimhoudingsplicht en de wijzigingen die zijn of worden doorgevoerd bij de implementatie van Europese en nationale regelgeving. Deelnemers worden bijgepraat over de trends in handhaving en toekomstige ontwikkelingen. Er worden handvatten aangereikt voor de implementatie van de regelgeving in de praktijk.