De ontwikkelingen rondom corruptie volgen elkaar in rap tempo op. Denk aan de rechterlijke toets van schikkingen die eraan komt en de toetsingscommissie die zich tot dan buigt over voorgenomen bijzondere en hoge transacties, de diverse uitspraken waarin het belang van het verschoningsrecht weer prominent voor het voetlicht is gekomen, de versterking van de positie van de klokkenluider, procesafspraken en de beloning voor zelfmelden en -medewerking door bedrijven.

De Anti-Corruptie Serie betreft een opleiding, waarin de verschillende aspecten rondom corruptie aan bod komen. Deze opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten, waarin een breed scala aan onderwerpen worden behandeld. Daarnaast is het doel het stimuleren van debat, het bevorderen van netwerken, kruisbestuiving en de uitwisseling van ervaringen.

 
 

Opzet van de serie

De Anti-Corruptie Serie bestaat uit 8 bijeenkomsten die verspreid over het jaar worden georganiseerd. U kunt zich inschrijven voor de gehele serie of voor één of meerdere sessies naar keuze.

De bijeenkomsten zijn interactief. Tijdens elke sessie worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen en voor te leggen. 

Er wordt van de deelnemers geen voorkennis gevraagd. De leergang behoeft geen voorbereiding en wordt niet afgesloten met een tentamen. Wel worden deelnemers van harte uitgenodigd om actief te participeren tijdens de bijeenkomsten.

 

Bijeenkomsten

De Anti-Corruptie Serie bestaat uit de onderstaande 8 bijeenkomsten. U kunt er ook voor kiezen om niet de gehele serie, maar één of meerdere bijeenkomsten los te volgen. Alle bijeenkomsten zijn zowel fysiek als digitaal te volgen.

Voor meer informatie over de concrete bijeenkomsten kunt u doorklikken via de “Meer informatie-buttons”.

 

Anti-Corruptiewetgeving


uit binnen- en buitenland

Donderdag 13 april 2023 | 9.30 - 17.00 uur

Docenten: Willemijn Jonker & Joyce Boonstra-Verhaert

Tijdens deze cursus staat wet- en regelgeving ter bestrijding van corruptie centraal. Ingegaan wordt op de corruptiebepalingen uit Nederland alsook diverse andere jurisdicties. Een vergelijking wordt gemaakt tussen onze nationale corruptiebepalingen en die uit o.a. de FCPA, UK Bribery Act en Sapin II. Hierbij wordt ingegaan op de inhoud en reikwijdte van de diverse corruptiebepalingen, strafrechtelijke aansprakelijkheid van natuurlijke en rechtspersonen, mogelijke sancties en ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Afgesloten wordt met recente ontwikkelingen uit verschillende landen.

 

Wet bescherming klokkenluiders


Maandag 15 mei 2023 | 13.00 - 17.30 uur

Docent: Joyce Boonstra-Verhaert

Tijdens deze cursus wordt de inhoud van de Wet bescherming klokkenluiders besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij alle nieuwe verplichtingen voor organisaties, zowel in de private als publieke sector. Hierbij worden ook de uitdagingen die daarbij komen kijken aangestipt. Ook komen de verplichtingen voor de zogenaamde bevoegde autoriteiten aan bod. Als laatste wordt ingegaan op het Huis voor Klokkenluiders en wat er aan die zijde wijzigt met de komst van de nieuwe wet. Hoe ziet het landschap er nu uit? Welke verplichtingen zijn in het leven geroepen voor organisaties? En welke praktische uitdagingen brengt dit met zich?

 

Interne onderzoeken
in fraude- en corruptiezaken

Vrijdag 2 juni 2023 | 12.30 - 17.00 uur

Docent: Willemijn Jonker

Intern onderzoek, feitenonderzoek, zelfonderzoek, corporate investigations: een belangrijk instrument voor het onderzoeken van (mogelijke) misstanden en fraudesignalen. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de verschillende aspecten die komen kijken bij het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. Wat kunnen redenen zijn voor het uitvoeren van een intern onderzoek? Wanneer is dit wel en wanneer niet een geschikt instrument? Hoe kan zo’n onderzoek worden uitgevoerd en wie kan dat het beste doen?

Halfjaarlijkse Update Anti-Corruptie (nationaal & internationaal)

Dinsdag 4 juli 2023 | 15.00 - 17.00 uur

Docent: Joyce Boonstra-Verhaert

Tijdens deze halfjaarlijkse update worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van anti-corruptie besproken, zowel nationaal als internationaal. Zo komt nieuwe anti-corruptiewetgeving uit verschillende jurisdicties aan bod en beleid van buitenlandse opsporingsautoriteiten (DOJ, SFO, AFA). Ook de meest in het oog springende uitspraken uit binnen- en buitenland worden geanalyseerd, waarbij de impact voor de praktijk centraal staat.

 

Schikken
in binnen- en buitenland

Maandag 25 september 2023 | 12.30 - 17.00 uur

Docenten: Willemijn Jonker & Joyce Boonstra-Verhaert

Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de theorie én de praktijk achter schikken / transigeren. Tijdens het praktische gedeelte komt aan bod hoe het schikken met het Nederlandse OM in zijn werk gaat. Hoe komt een persbericht en schikdocumentatie tot stand? Ook wordt besproken hoe transigeren in een internationale setting eruit ziet en hoe contacten met buitenlandse autoriteiten verlopen. Tijdens het meer theoretische deel wordt uitgewerkt hoe het juridisch kader ten aanzien van transigeren eruit ziet. Hierbij wordt aandacht besteed aan zowel de hoge en bijzondere transactie, de “reguliere” transactie, de strafbeschikking en de ontnemingsschikking. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt met verschillende andere jurisdicties, zoals Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Hierbij wordt ook een blik naar de toekomst geworpen en te verwachten ontwikkelingen besproken. Tot slot komen de mogelijke consequenties van transigeren, de implicaties en hoe daarmee om te gaan besproken, waaronder civiele aansprakelijkheid, uitsluiting van aanbestedingen en reputatieschade.

Verschoningsrecht
in fraude- en corruptiezaken

Vrijdag 13 oktober 2023 | 9.30 - 17.00 uur

Docenten: Willemijn Jonker & Fatma Bahadin

Er is al jaren veel te doen rondom het verschoningsrecht. Zo klonk vanuit verschillende hoeken kritiek op de reikwijdte van het verschoningsrecht, bijvoorbeeld omdat het de opsporing van strafbare feiten zou beperken of omdat bepaalde werkzaamheden van de advocaat (zoals het doen van intern onderzoek) ten onrechte onder het verschoningsrecht zouden vallen. Anderzijds zijn vanuit de zijde van de advocatuur zorgen geuit over de waarborging van het verschoningsrecht door opsporingsautoriteiten (waaronder het Openbaar Ministerie) bij het verrichten van opsporingsonderzoek. De discussies hieromtrent lijken nog lang niet beslecht. De verwachting is dat ons in de toekomst op dit terrein nog het nodige te wachten staat. Tijdens deze cursus wordt specifiek ingegaan op het verschoningsrecht in het kader van fraude- en corruptiezaken. Hierbij wordt het juridisch kader geschetst zoals dat er in Nederland uitziet. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten en Engeland. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als het verschoningsrecht van rechtspersonen, dat van de inhouse counsel en de advocaat in dienstbetrekking. Behandeld wordt ook verschoningsrecht en omgang met autoriteiten, inclusief wanneer afstand geacht wordt te zijn gedaan van het verschoningsrecht (waiver). Ook passeert het verschoningsrecht in het kader van interne onderzoeken (zelfonderzoek) de revue met de meest relevante uitspraken die in dit verband zijn gedaan.

 

Anti-Corruptie compliance in de praktijk

Vrijdag 17 november 2023 | 10.00 - 17.00 uur

Docent: Sascha Kramer

Tegenwoordig speelt bij vrijwel elke onderneming compliance een belangrijke rol. Het naleven van wet- en regelgeving en misschien nog wel belangrijker: het nastreven van een integere en duurzame organisatie staan hoog op de agenda. Een onderdeel hiervan is anti-corruptie compliance. Hoe ziet Anti-corruptie compliance er in de praktijk uit? Tijdens deze cursus staat deze vraag centraal. De docent, die jarenlange ervaring heeft als het gaat om ABAC, vertelt over zijn werk als anti-corruptie compliance professional en specifiek over het tegengaan van corruptie en omkoping binnen ondernemingen. Wat is hierbij exact de rol van compliance (officers)? Hoe lopen de rapportagelijnen binnen een onderneming? Tegen welke uitdagingen wordt er aangelopen? Hoe worden beheers-maatregelen en effectieve gedragscodes opgesteld? En hoe worden onderzoek verricht naar mogelijke corruptie-incidenten?

Reputatiemanagement en crisiscommunicatie in fraude- en corruptiezaken

Donderdag 30 november 2023 | 12.30 - 17.00 uur

Docenten: Willemijn Jonker & Jeroen Baardemans

Een organisatie kan (onverwacht) te maken krijgen met negatieve publiciteit. Op zo’n moment is tijdige en adequate communicatie van groot belang. De goede naam en reputatie van de organisatie staan immers op het spel. Tijdens deze training leren deelnemers je hoe je je voorbereidt op een crisis en adequaat reageert met snelle en effectieve communicatie. Daarbij worden stakeholders in kaart gebracht en komt aan bod hoe je de juiste boodschap overbrengt en welke (sociale) media en middelen je op welk moment inzet. De cursus wordt afgesloten met de simulatie van een incident, waarop de deelnemers (in groepsvorm) dienen te reageren op basis van de handvatten die hen tijdens de dag zijn aangereikt.

 

Doelgroep

  • Advocaten

  • Compliance professionals

  • Inhouse counsel

  • (forensisch) Accountants

  • Professionals werkzaam bij financiële instellingen

  • Overheidsjuristen

  • Toezichthouders

  • Handhavers

  • Openbaar Ministerie

  • Rechterlijke macht

  • Politie & FIOD & Rijksrecherche

  • Beleidsmakers

  • Integriteitsadviseurs in de publieke en private sector

  • Integriteitscoördinatoren

  • Vertrouwenspersonen

 

Wijze van deelname

U kunt aan de Anti-Corruptie Serie op 3 manieren deelnemen:

  • Fysiek - Op onze cursuslocatie in Den Haag (Koninginnegracht 60).

  • Digitaal & live

  • Achteraf terugkijken

 

Kosten

Indien u ervoor kiest om één of meerdere bijeenkomsten los te volgen, dan geldt de prijs per bijeenkomst. Deze valt terug te vinden op de aparte webpagina’s per bijeenkomst.

De kosten voor deelname aan de gehele Anti-Corruptie Serie bedragen:

  • EUR 1.950,00 excl. 21% BTW.

Hiermee bespaart u EUR 600,00 (ten opzichte van het volgen van alle losse bijeenkomsten)

 

PO/PE-punten: 30

Na afloop van de opleiding ontvangt u een certificaat waarop staat dat u de Anti-Corruptie Serie met succes hebt volbracht dan wel aan welke bijeenkomst(en) u heeft deelgenomen.