Bedrijven, overheden en hun bestuurders krijgen steeds vaker te maken met (bestuurlijk) toezicht. Toezichthouders werkzaam bij onder meer de AFM, DNB, Inspectie SZW, AP, ILT, omgevingsdiensten en gemeenten vragen informatie op en nemen interviews af in verband met de naleving van wetgeving. Vragen die onder andere in de praktijk spelen zijn welke bevoegdheden toezichthouders hebben, of de onder toezicht gestelde gehouden is zijn medewerking daaraan te verlenen, wat er gedaan kan worden tegen mogelijk onrechtmatige toezichtuitoefening, wanneer toezicht overgaat in opsporing en de vraag of toezicht ook bij een in het buitenland gevestigde onderneming kan worden uitgeoefend.
Inzicht in het bestuursrechtelijk toezicht en daarmee kennis van de rechten en plichten van de toezichthouder en de onder toezicht gestelde zijn belangrijk. Toezicht kan immers leiden tot het constateren van een overtreding door een toezichthouder, waarop vervolgens handhaving (last onder dwangsom, boete, aanwijzing, eis tot naleving etc.) kan volgen.
De cursus bestaat uit twee cursusdagen. Tijdens de eerste bijeenkomst bespreken de docenten het wettelijk kader in de Algemene wet bestuursrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het gaat onder meer om inzicht in begrippen zoals ‘toezichthouder’ en de medewerkingsplicht, de bevoegdheden van toezichthouders, de inzet van buitenwettelijke toezichtsmethoden, het evenredigheidsbeginsel en rechtsbescherming.
De tweede bijeenkomst behandelt onder meer de volgende onderwerpen: cautie, onrechtmatig bewijs, sfeerovergang en sfeercumulatie, toezicht in het buitenland (territorialiteitsbeginsel), inzagerecht, samenwerking tussen toezichthouders, en toezicht en contractuele relaties.
Het is een interactieve cursus waarin er ook ruimte is voor het delen van praktijk(ervaringen) en vragen voor te leggen. De docenten behandelen de verschillende thema's aan de hand van casussen uit de praktijk, theorie, en jurisprudentie.
Programma
De verschillende thema’s van bestuurlijk toezicht bespreken we tijdens twee bijeenkomsten die plaatsvinden in november 2024. De eerste bijeenkomst start op donderdag 7 november en de tweede vindt plaats op 21 november. De cursus begint steeds om 10.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen.
Na het volgen van deze cursus heeft u grondige kennis van de toezichtsbevoegdheden en termen in de Algemene wet bestuursrecht en tal van andere thema’s die spelen bij toezicht zoals onrechtmatig bewijs, samenwerking tussen toezichthouders, digitaal onderzoek etc. De opgedane kennis kunt u gelijk toepassen in uw praktijk als toezichthouder, advocaat of (juridisch) adviseur.
Onderwerpen toezicht dag 1
Context
Opmaat tot handhaving
Rechtsbijstand
Begrip 'toezicht'
Begrip ‘toezichthouder’ (definitie, voorbeelden van (privaatrechtelijke) toezichthouders)
Bevoegdheden toezichthouders (o.a. betreden van plaatsen, vorderen van inlichtingen, monsterneming, digitaal onderzoek)
Buitenwettelijke toezichtsmethoden (o.a. mystery guest)
Medewerkings- en geheimhoudingsplicht
Evenredigheidsbeginsel
Rechtsbescherming
Onderwerpen toezicht dag 2
Actualiteiten
Onrechtmatig verkregen bewijs
Zwijgrecht & cautie
Nemo tenetur-beginsel
Dossier / inzagerecht
Sfeerovergang & sfeercumulatie
Territorialiteitsbeginsel (toezicht in het buitenland)
Samenwerking tussen (internationale) toezichthouders
Digitaal onderzoek
Toezicht en contractuele relaties
Toezicht & privacyaspecten (Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor juristen die enige kennis hebben van het bestuursrecht, maar in het thema toezicht nog niet (goed) thuis zijn. De doelgroep van deze cursus is:
Advocaten
(overheids)juristen
Bedrijfsjuristen
Toezichthouders
Handhavers
Inschrijven
Nader te bepalen data