De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen. Deze cursus staat in het teken van bewijs. Op het programma staat o.a. hoe de bewijsregels van het boeterecht in de praktijk toe te passen, hoe tegenbewijs geleverd kan worden en beoordeeld wordt en de Melo Tadeu-problematiek.
Het op de boete toepasselijke wettelijk kader in de Algemene wet bestuursrecht (Awb), het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie komen aan bod. Tijdens de cursus wordt jurisprudentie besproken. Daarbij ligt de focus op rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Ook komen de rechtspraak van het Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan bod.
De cursus is interactief en er worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen voor te leggen.
Programma
Bewijsmiddelen en hoe bewijs te weerleggen
Zwijgrecht & cautie
Nemo tenetur
Onrechtmatig verkregen bewijs
Melo Tadeu problematiek
Casus
Docent
Advocaat bestuursrecht bij SarisLaw in Den Haag: boete-expert, auteur en ervaren docent.
Mw. Saris is expert op het gebied van bestuurlijke handhaving en de bestuurlijke boete in het bijzonder. Zij doceert en publiceert frequent over verschillende onderwerpen op dit terrein. Zij krijgt in de praktijk veelvuldig te maken met boetes die worden opgelegd aan bedrijven, hun bestuurders en overheden. Het gaat dan om onderzoeken door onder meer de AFM, DNB, Inspectie SZW, gemeentelijke toezichthouders, de AP en de NVWA naar de naleving van financiële recht (o.a. Wft, Wta, Wtt), het milieurecht, de Wet arbeid vreemdelingen, arbo- en levensmiddelenwetgeving.
Doelgroep
Advocaten
(overheids)juristen
Toezichthouders
Handhavers
Rechterlijke macht
Compliance officers
Deze cursus is bedoeld voor deelnemers die al enige ervaring hebben opgedaan met de boete. Ofwel omdat u een of meerdere boetes heeft opgelegd, bezwaar- of beroepschriften tegen een boete hebt beoordeeld of omdat u procedures tegen opgelegde boetes heeft behandeld.
Heeft u geen of zeer beperkte ervaring met de boete, dan is de Leergang Bestuurlijke Boete Basis wellicht iets voor u.