Tijdens dit seminar gaan we de diepte in. Inmiddels is iedereen, die een rol heeft bij de implementatie van de Wet bescherming klokkenluiders in hun organisatie en ook degenen die hierover adviseren, wel bekend met de inhoud van de Wbk. Werken met deze wet roept echter de nodige vragen op. Hoe dient er bijvoorbeeld om te gaan met meldingen, melders en beklaagden? Welke rechten hebben zij en welke verplichtingen ontstaan er wanneer richting hen? Deze en meer vragen passeren de revue tijdens dit seminar. Ook komt uitgebreid aan bod wanneer onderzoek dient te worden gedaan naar klokkenluidersmeldingen en als dat het geval is, hoe dat onderzoek het beste vorm te geven.
Opzet
Experts delen hun ervaringen en inzichten. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden met hen van gedachten te wisselen, vragen te stellen, dilemma’s voor te leggen en mogelijke oplossingen te bespreken.
We starten de dag met het onder de loep nemen van de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) en de praktische gevolgen voor organisaties van deze nieuwe wet. Vervolgens staan we stil bij de tekortkomingen in klokkenluidersbescherming die er op dit moment nog bestaat, welke toekomstige ontwikkelingen ons te wachten staan en in hoeverre komen die tegemoet aan die hiaten?
Een belangrijke praktische vraag is hoe om te gaan met meldingen, melders en ook met beklaagden. Waar beginnen hun rechten en eindigen verplichten? Wanneer dient onderzoek gedaan te worden naar klokkenluidersmeldingen? En als dat het geval is, hoe dat onderzoek het beste vorm te geven?
Twee adviseurs van de Afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders delen hun ervaringen en vertellen zij wat zij zoal voorbij zien komen. Daarbij wisselen zij graag praktijkervaringen met de zaal uit.
We sluiten het seminar af met een paneldiscussie met verschillende sprekers. Daarbij is er voor het publiek gelegenheid om vragen te stellen, situaties en dilemma’s voor te leggen.
Napraten kan tijdens de aangeklede borrel die start om 17.00 uur. Graag nodigen we alle deelnemers en sprekers uit voor een hapje en een drankje.
Doel & missie
Het doel van het seminar is dat deelnemers na afloop niet alleen volledig op de hoogte zijn van de wijzigingen die de nieuwe wet teweeg heeft gebracht en de praktische implicaties daarvan, maar ook tegen welke knelpunten aan kan worden gelopen en hoe hiermee (zo goed als mogelijk) om te gaan.
Programma
9.00 uur
9.30 uur
9.35 uur
Inloop, registratie & koffie met ontbijt
Opening door dagvoorzitter
Aan de slag met de Wet bescherming klokkenluiders
Joyce Boonstra | BijzonderStrafrecht & De Brauw
Begin 2023 is (een groot deel van) de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking getreden. We starten het seminar met het bespreken van de wijzigingen die de nieuwe wet teweeg heeft gebracht. Hoe ziet het landschap er nu uit? Welke verplichtingen zijn in het leven geroepen voor organisaties? En welke praktische uitdagingen brengt dit met zich mee?
10.30 uur
Waakhonden van de democratie beter beschermd onder de Wet bescherming klokkenluiders?
Lotte Rooijendijk | Transparency International
TI’s aanbevelingen voor de Wbk en wat daar wel en niet mee is gedaan
Huidige tekortkomingen in klokkenluidersbescherming: wat moet er nog veranderen?
(nabije) Toekomstige ontwikkelingen in wetgeving
11.15 uur
Koffiepauze
11.45 uur
Omgaan met melders en beklaagden: waar beginnen rechten en eindigen plichten?
Willemijn Jonker | Forest Flint
Werknemers – en andere werkenden – die te goeder trouw melding doen van misstanden, genieten bijzondere bescherming onder de Wet Bescherming Klokkenluiders. Dat geldt niet alleen voor hun positie als werknemer (benadelingsverbod), maar brengt ook mee dat met de (positie van de) melder rekening moet worden gehouden als de werkgever bijvoorbeeld besluit onderzoek te doen naar de mogelijke misstand die door de melder is aangekaart. Heeft de melder iets over dat onderzoek te zeggen? Moet de melder op de hoogte worden gehouden? En wordt de melding altijd kenbaar voor betrokenne(n) tegen wie melding is gedaan? Het kan ook gebeuren dat er niet te goeder trouw wordt gemeld. Of melders wenden zich direct tot externe meldkanalen of het publieke domein. Waar beginnen en eindigen de rechten en de plichten van de werkgever dan? En met welke omstandigheden kan je rekening houden? Deze onderwerpen en voorbeelden uit de praktijk komen aan bod tijdens dit onderdeel van het seminar.
12.30 uur
Lunchpauze
13.30 uur
Wat doet en ziet het Huis voor Klokkenluiders
Marianne van der Kleij | Adviseur bij de afdeling Advies
Marion Weitering | Coördinator van de afdeling Advies
Tijdens deze sessie delen twee medewerkers van de Afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders hun ervaringen en vertellen zij wat zij zoal voorbij zien komen. Daarbij wisselen zij graag praktijkervaringen met de zaal uit.
15.00 uur
Koffiepauze
15.30 uur
Onderzoeken naar klokkenluidersmeldingen
Willemijn Jonker | Forest Flint
Er komt een melding van een mogelijke misstand binnen, en dan? Is het nodig om naar elke melding onderzoek te doen? Wanneer is dit wel en wanneer niet een geschikt instrument? En als dit wel het geval is, welke elementen moet je daarbij in elk geval voor ogen houden? Een onderzoek kan intern worden gedaan, maar ook extern worden belegd. De voor- en nadelen en bijzondere aspecten van intern en extern onderzoek komen aan de orde. En uiteraard ook de dynamiek die kan spelen als een ander buiten de organisatie zelf een onderzoek doet. Dat kan een journalist zijn, maar ook een autoriteit. Hoe ga je met die dynamiek om? Deze onderwerpen en voorbeelden uit de praktijk komen aan bod tijdens dit onderdeel van het seminar.
16.30 uur
Paneldiscussie
17.00 uur
Afsluiting seminar
Aangeklede borrel