Er is al jaren veel te doen rondom het verschoningsrecht. Zo klonk vanuit verschillende hoeken kritiek op de reikwijdte van het verschoningsrecht, bijvoorbeeld omdat het de opsporing van strafbare feiten zou beperken of omdat bepaalde werkzaamheden van de advocaat (zoals het doen van intern onderzoek) ten onrechte onder het verschoningsrecht zouden vallen. Anderzijds zijn vanuit de zijde van de advocatuur zorgen geuit over de waarborging van het verschoningsrecht door opsporingsautoriteiten (waaronder het Openbaar Ministerie) bij het verrichten van opsporingsonderzoek. De discussies hieromtrent lijken nog lang niet beslecht. De verwachting is dat ons in de toekomst op dit terrein nog het nodige te wachten staat. De docenten zullen deze onderwerpen ieder vanuit hun eigen specifieke invalshoek benaderen en daarbij ook ingaan op praktische vraagstukken.
Tijdens deze cursus wordt specifiek ingegaan op het verschoningsrecht in het kader van fraude- en corruptiezaken. Hierbij wordt het juridisch kader geschetst zoals dat er in Nederland uitziet. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten en Engeland. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als het verschoningsrecht van rechtspersonen, dat van de inhouse counsel en de advocaat in dienstbetrekking. Behandeld wordt ook verschoningsrecht en omgang met autoriteiten, inclusief wanneer afstand geacht wordt te zijn gedaan van het verschoningsrecht (waiver). Ook passeert het verschoningsrecht in het kader van interne onderzoeken (zelfonderzoek) de revue met de meest relevante uitspraken die in dit verband zijn gedaan. De docenten zullen deze onderwerpen ieder vanuit hun eigen specifieke invalshoek benaderen en daarbij ook ingaan op praktische vraagstukken.
Programma
Introductie
Juridisch kader Nederland vs. Verenigde Staten en Engeland
Verschoningsrecht rechtspersonen
Verschoningsrecht inhouse counsel en advocaat in dienstbetrekking
Waivers (Nederland en buitenland)
Verschoningsrecht en interne onderzoeken / zelfonderzoek
Afgeleid verschoningsrecht
Verschoningsrecht en omgang met autoriteiten
Verschoningsrecht en schikken
Recente ontwikkelingen
Doelgroep
Advocaten
Compliance professionals
Inhouse counsel
(forensisch) Accountants
Professionals werkzaam bij financiële instellingen
Overheidsjuristen
Toezichthouders
Handhavers
Openbaar Ministerie
Rechterlijke macht
Politie & FIOD & Rijksrecherche
Beleidsmakers
Integriteitsadviseurs in de publieke en private sector
Integriteitscoördinatoren
Vertrouwenspersonen
Docenten
Willemijn Jonker
Willemijn is advocaat bij Forest Flint. Zij heeft jarenlange ervaring met het verlenen van bijstand aan (grote) bedrijven in o.a. corruptieonderzoeken.
Fatma Bahadin
Fatma is officier van justitie bij het Functioneel Parket in Amsterdam. Daarvoor werkte zij tien jaar als advocaat op de Zuidas, waarvan zij de laatste jaren rechtspersonen assisteerde bij kwesties op het gebied van fraude en financieel economische criminaliteit. Zowel in haar vorige als huidige baan heeft Fatma te maken met het onderwerp verschoningsrecht.
Angelique Groen-Boon
Angelique is advocaat in dienstbetrekking en Head of Anti-Bribery and Anti-Corruption bij ASML. Daarvoor werkte zij als advocaat in Amsterdam en New York. In die jaren stond ze verschillende ondernemingen bij met betrekking tot fraude- en corruptiekwesties en compliance vraagstukken.