Schermafbeelding 2019-02-04 om 11.35.52.png

Praktische informatie

Deze cursus beslaat één dag en vindt plaats op:

Vrijdag 7 februari 2025

Vrijdag 10 oktober 2025

Tijd: 9.30 - 17.00 uur

Inloop vanaf 9.00 uur

Schermafbeelding 2020-08-21 om 16.55.22.png

Deelname

Aan deze cursus kunt u op 3 manieren deelnemen:

Fysiek
Op onze cursuslocatie in Den Haag (Koninginnegracht 60). Klik hier voor informatie over reizen en parkeren.

Digitaal & live
Klik hier voor meer informatie.

Achteraf terugkijken
Klik hier voor meer informatie.

Doelgroep

Advocaten

Rechters

Officieren van Justitie

Medewerkers van opsporingsinstanties

Schermafbeelding 2020-08-17 om 13.03.24.png

Kosten

Kosten: EUR 499,- excl. 21% BTW

Inschrijven

Kies hieronder de datum van uw voorkeur om in te schrijven daarvoor:

Vrijdag 7 februari 2025

Vrijdag 10 oktober 2025

Schermafbeelding 2020-08-17 om 13.03.24.png

PO / PE-punten: 6

Met deelname aan deze cursus zijn 6 PO/PE-punten te behalen.

Rechtsgebied

• Strafrecht

• Financieel recht

Erkenningslogo kleur in jpg.jpg
 
 
 
 

Cliënten / verdachten in strafzaken hebben vaak zeer diverse achtergronden en hun gedrag / problematiek, of dat van hun naasten, kunnen soms een enorme uitdaging vormen voor allereerst hun advocaat, maar ook rechters, rechter / Officier van Justitie / medewerker van opsporingsinstantie. Tijdens bijvoorbeeld de piketdiensten van de advocaat, waarin effectief en efficiënt het plan bepalen en handelen noodzakelijk is, kan het helpend zijn als u snel problematiek of bepaald gedrag herkent en daarop uw aanpak kan afstemmen. Dit geldt tevens voor het bijstaan van uw cliënt bij een inhoudelijke behandeling van een strafzaak.

Wij rangschikken, vrij zwart-wit, een aantal veel voorkomende uitdagingen:

  • De dwingende client / verdachte

  • De intimiderende client / verdachte

  • De antisociale cliënt / verdachte

  • De narcistische client / verdachte

  • De afhankelijke client / verdachte

  • De hysterische client / verdachte

  • De minder begaafde client / verdachte

  • De (hoog) begaafde cliënt / verdachte

  • De liegende client / verdachte

  • De manipulerende client / verdachte

  • De passieve cliënt / verdachte

  • BONUS: de claimende derden / familieleden van cliënt / verdachte

In deze cursus leren de docenten de deelnemers hoe noodzakelijk enige basiskennis van gedrag en achterliggende problematiek is, om een effectieve, efficiënte en prettige werkrelatie met een cliënt / verdachte te ontwikkelen én te behouden.

Het zal u tijd en energie opleveren als u gedrag tijdig herkent en daar gericht naar kan handelen. De werkrelatie met uw cliënt zal verbeteren en u zult zich comfortabeler voelen in uw positie als regiehouder van de verdediging. 

Tijdens deze cursus wordt specifiek ingegaan op (persoonlijkheids)problematiek en (moeilijk / onaangepast) gedrag van cliënten en verdachten die u als advocaat / rechter / Officier van Justitie / medewerkers van opsporingsinstanties tegenkomt binnen de verschillende fasen van het strafproces.

U mag bij deze cursus - indien gewenst - vooraf uw eigen casuistiek aanleveren, zodat gerichter inhoud gegeven kan worden aan de opleidingsdag.

Programma

  • Basiskennis (persoonlijkheids)problematiek en het ontstaan van (moeilijk) gedrag;

  • Basiskennis pro Justitiarapportages, hoe classificeren deskundigen; 

  • Beter herkennen van gedrag, problematiek en hoe daarop aan te sluiten/te sturen;

  • Beter herkennen van eigen grenzen en eigen persoonlijke gevoeligheden;

  • Beter hanteren van eigen professionele/persoonlijke normen, waarden en grenzen;

  • Versterken handelingsbekwaamheid en motiverende/effectieve communicatie; 

  • Beter aansluiten op de problematiek en/of het gedrag van cliënten;

  • Meer grip op uw cliënten en de verdedigingsstrategie; 

  • Het vergroten van (het gevoel van) veiligheid in contact met cliënten;

  • Een comfortabelere werk/klantrelatie met cliënten.

Deze opleidingsdag kenmerkt zich door een laagdrempelige, gevarieerde afwisseling tussen (gedragsdeskundige) theorie en praktijk.

Er volgt een dynamische mix van (ingebrachte of vaststaande) casuïstiek, mogelijkheid tot oefeningen en tot slot rollenspelen, naar gelang door de trainers gespeeld óf door cursisten zelf. 

Als gastdocent zal tijdens de cursus een ex-tbs-er, inmiddels reeds jaren werkzaam als ervaringsdeskundige, de deelnemers van de cursus meenemen in zijn ervaringen met- en visie op de meerwaarde en noodzaak van passende en effectieve communicatie tussen advocaat en client.

Docenten

Mevrouw drs. M. (Maud) Overduin
Mevrouw Overduin is klinisch psycholoog en vanuit die hoedanigheid aangesloten bij Forensisch Maatwerk te Zutphen. Binnen Forensisch Maatwerk voert zij op verzoek maatwerk onderzoeken uit voor diverse opdrachtgevers, waaronder de strafrechtadvocatuur. Zij heeft gedurende haar loopbaan gewerkt binnen de forensische zorg en de verslavingszorg. Naast jarenlange ervaring in het TBS-veld (klinische zorg), was zij verbonden aan een forensische polikliniek, werkt zij inmiddels meer dan twintig jaren als ambulant rapporteur voor het NIFP (geregistreerd in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen - NRGD) en was zij jarenlang werkzaam binnen een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Naast haar BIG-registratie als klinisch psycholoog is zij geregistreerd psychotherapeut.

Gebieden waarbinnen zij ervaring opdeed en nascholing ontving zijn onder andere persoonlijkheidsproblematiek, psychiatrische stoornissen, autismespectrumproblematiek, zedenproblematiek, agressieregulatie problematiek en verslavingsproblematiek.  

Dhr. V. (Vincent) Borninkhof
De heer Borninkhof is eigenaar van Forensisch Maatwerk en rapporteert meer dan twintig jaren in strafzaken en andere kwesties die de openbare orde en veiligheid raken. Zijn opdrachtgevers zijn onder ander strafrecht- en asiel- en vreemdelingenrechtadvocaten. 

Na het afronden van een bachelor Social Work werkte hij enkele jaren in de psychiatrie waar hij zijn eerste kennis en ervaring opdeed over onder andere psychopathologie en gedragsproblematiek. In 2006 maakte de heer Borninkhof de overstap naar de reclassering waar hij ruim twaalf jaren werkzaam was op diverse posities. Hij sprak, onderzocht en rapporteerde over honderden verdachten en veroordeelden, met zeer uiteenlopend gedrag en problematiek. Enkele innovatieve projecten volgde, onder andere binnen Veiligheidshuizen en het gevangeniswezen. 

In verband met zijn interesse voor herstelrecht, startte hij in 2016 als geregistreerd mediator een eigen praktijk, onder andere in strafzaken. Echter een toenemende vraag aan voorlichtende (diagnostische) producten en diensten in opdracht van cliënten en advocatuur, legde de basis voor een inmiddels landelijk opererende, particuliere strafrechtpraktijk. Forensisch Maatwerk levert onder andere voorlichtingsrapportages, risicotaxatie en diagnostiek in strafzaken.